SZALAGOS FÁNK RECEPT!!!

Itt a farsang áll a bál, pocak teli, üres a tál...A mondóka nem így van, de az állítás igaz. Fánk, porcukor, lekvár...gyermekkorom legjobb emlékeit idézik, ahogy beletúrom a még meleg fánkot a sárgabaracklekvárba és mind elpusztítom egy huzamban. :D

A mai blog bejegyzésben elhoztuk nektek a tuti fánk receptet:

 

  • 575 g liszt
  • 25 g élesztö
  • 50 g porcukor
  • 30 g vaj
  • 4 db tojássárgája
  • reszelt citromhéj
  • 1cs, vaníliás cukor
  • késhegynyi só
  • Kb 3 dl tej
  • Olaj a sütéshez
  • Mi kis falunk kincse sárgabaracklekvár

 

Kezdésként kovászt készítünk: 3 dl langyos tejhez 1 evőkanál porcukrot, az élesztőt, és 3 evőkanál, lisztet keverünk. Eközben a tojássárgáját a porcukorral kikeverjük hozzátesszük a kovászunkhoz, amit kicsit állni hagytunk ez idő alatt. A kapott masszánkhoz szépen lassan hozzáadagoljuk az olvasztott vajat is. Külön tálba kimérjük és leszitáltjuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, vaníliás cukrot és egy citrom reszelt héját. A tojásos keverékünket hozzáadagoljuk a már előre kimért és átszitált szoba hőmérsékletű liszthez, szükség szerint adagoljunk hozzá pluszban langyos tejet, amíg kalácstészta sűrűségű tésztát nem kapunk. Pihenni hagyjuk és meleg helyen másfélszeresére kelesztjük. A kelesztés után kiszaggatjuk majd letakarjuk és kb 30 percig még kelni hagyjuk. Ezután közepes lángon, olajban kisütjük.

A sütés elején lábossal fedjük le az edényünk, majd vegyük le miután megfordítottuk a fánkot.

A kisült fánkokat, beporcukrozzuk és Mi kis falunk kincse sárgabaracklekvárral fogyasztjuk!