Ingyenes szállítás 15.000 Ft felett

Napraforgó liszt 300g

900,00 Ft

A hagyományos liszt helyettesítésére szolgáló alternatívák között találjuk a napraforgómagból készített lisztet. Számos előnyös tulajdonságával és ismert ízével találkozunk, ha használjuk a mindennapokban. A paleolit étrend és a low carb diéta követői mellett ajánlott a vegetáriánusoknak, vegánoknak és gabonamentesen étkezőknek is. Konyhai felhasználása megegyezik a hagyományos búzaliszttel, így sütésre és főzésre egyaránt alkalmas. Leggyakrabban kenyerek és tészták készítéséhez használják fel. Mivel a sütés során a hő hatására oxidálódik, végeredményként zöld színű tésztát kaphatunk, íze erősen jellegzetes lesz. Érdemes egy kevés szőlőmaglisztet vagy aszkorbinsavat keverni a napraforgóbélliszthez, hogy az oxidációt csökkentsük.

Remek alapanyaga lehet ízletes péksüteményeknek, pizzáknak és süteményeknek egyaránt. Használhatjuk főzelékek, mártások sűrítésére is.

Összetevők: Napraforgó


Egységár: 3000 Ft/Kg

Az áraink HUF-ban értendők és az ÁFA-t tartalmazzák!

Elérhetőség:Raktáron
Cikkszám
Li300/001

Napraforgó: lánynevén szotyola

Napkorongra hasonlító virágja kertek, szántóföldek dísze, a népi díszítőművészet gyakori eleme. Magja pörkölve legkedveltebb rágcsálnivalóink egyike, olajával naponta főzünk - nézzük, mit érdemes tudni e sokoldalú növényről!

A kicsépelt magokat pörkölték és tisztítva fogyasztották illetve olajat sajtoltak belőle. Olaja először a szegények étkezésében volt fontos, illetve böjti eledelnek használták. Ma pedig olaját is és a belőle készített növényi zsiradékot (margarint) is az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részének tartjuk, amely konyhatechnológiánkban felválthatja a rosszabb táplálkozás-élettani jellemzőkkel bíró disznózsírt

Miért jó?

A napraforgó mag nemcsak finom rágcsálnivaló, hanem bőséges olajtartalma is kiemeli az olajat adó növények közül. A napraforgó mag 47 százalék olajat tartalmaz, és annak 65 százaléka esszenciális olaj. Ásványi anyagokat, nyomelemeket is bőven találunk benne. Hatóanyagai: cholin, linolein, olein, lecithin, a virágjában xanthophyll. Az egészséges életmód hívei különösen a magas E-vitamin, telítetlen és esszenciális zsírsav tartalma miatt becsülik.

Hogyan fogyasszuk?

Szotyolaként rágcsálva is közkedvelt - aki nem képes ügyesen két foga közt megtörni, nyelvével megforgatva tisztítani, annak a hámozott, tisztított csomagot ajánlható. Vigyázni kell azonban, mert a tisztítottból sokkal többet lehet enni, és meglehetősen magas a kalóriatartalma. A magvas kenyerekhez, péksüteményekhez is adják, krémlevesek finom betétje, dísze lehet a pörkölt sózott napraforgómag. A finomított napraforgó étolaj áttetsző, világossárga, semleges illatú és ízű, alkalmas sütésre, főzésre, öntetek és majonéz készítésére. A hatóanyagok jobban érvényesülnek a kevésbé kezelt, hidegen sajtolt olajban, így, ha lehetséges, inkább azt érdemes választani. Sokan ezt kevésbé szeretik, mert még érezhető rajta a napraforgó jellegzetes illata - de van, aki ezt éppen ezért keresi, és nagyobb élvezettel fogyasztja.